Digitala tvillingar förbättrar industriprocesser i projekt vid MDU
Virtuella modeller av verkliga system, så kallade digitala tvillingar, står i centrum för projektet MATISSE vid MDU.
Projektet syftar till att optimera processer, minska felmarginaler och öka produktiviteten inom industriföretagen som är involverade i projektet.
Projektet bygger på ett nära samarbete mellan universitetet och industrin. Tillsammans bildar de grupper bestående av experter från både små och stora företag, samt forskare från universitetet. Projektet arbetar med verkliga exempel från företagen för att utveckla och testa innovativa lösningar.
En stor vinst med att använda digitala tvillingar är att det sparar resurser i utvecklingsarbete. Idéer kan testas i en digital miljö innan de implementeras och testas i den fysiska fabriken. Tekniken möjliggör också förutseende analyser och planering av underhållsarbete, det minskar risken för oplanerade driftsstopp och säkerhetsproblem. Detta i sin tur gör att underhåll och reparationer kan utföras mer kostnadseffektivt, samtidigt som olyckor kan förebyggas.
Fördelen med digitala tvillingar är att vi kan simulera olika situationer och testa nya lösningar utan att påverka det verkliga systemet. På så vis kan vi effektivisera processerna och samtidigt bidra till ökad hållbarhet och konkurrenskraft för industrin
, säger Alessio Bucaioni, som leder projektet.
Mångsidigt partnerskap och specialistkunskap
MATISSE-projektet inkluderar både små och stora företag som alla bidrar med sin expertis. Alstom är en av projektparterna, med specialisering inom transportsystem, deltar för att förbättra test och övervakning av tågsystem för att höja säkerheten och tillförlitligheten hos tåg. Siemens, som också deltar, bidrar med sin expertis inom smarta energisystem. MDU agerar som sammanhållande part och bidrar med forskningskompetens. Totalt är det över 30 parter involverade från flera europeiska länder.
Projektet MATISSE finansieras genom ett EU-program som stödjer forskning och innovation. Den totala budgeten uppgår till cirka 72 miljoner svenska kronor och fördelas mellan de olika deltagande parterna under en treårsperiod.
Kontaktinformation