Text

MDU främjar industrins klimatomställning

Bild på en kursdeltagare.

Joshi Subramanya gick kursen Produkt, produktions- och affärsutveckling för cirkulära flöden.

Tillsammans med ett 20-tal industriföretag satsar MDU, Luleå tekniska universitet och Örebro universitet på onlineutbildningar som matchar behovet av kompetensutveckling i klimatomställningen. Nyligen avslutades tre kostnadsfria pilotutbildningar med deltagare från bland andra industriföretagen ABB, Epiroc, Scania och SSAB.

Pilotkurserna har tagits fram inom det femåriga projektet Reedeam, som syftar till att stärka kompetensutvecklingen inom hela värdekedjan för industrins gröna omställning. Den kräver stor kunskap om nya, hållbara tekniker och affärsmodeller. Hela projektet finansieras av KK-stiftelsen med totalt 30 miljoner under fem år. Kurserna som tas fram bygger på ett nära samarbete mellan industri och akademi för att kunna öka utbudet av bra behovsanpassade utbildningar.

"Att samverka kring utbildningar med flera lärosäten tillsammans med industrin säkerställer en hög kvalitet och flexibilitet. Det innebär även en form av kompetensutveckling för oss som jobbar på lärosäten genom att vi lär oss av våra partners. Förhoppningsvis något vi kommer se mer av framöver", säger Helena Jerrgård, vicerektor för samverkan vid MDU.

Relevant innehåll för yrkesrollen

En av kursdeltagarna var Joshi Subramanya.

"Att kombinera kursen med jobbet som Software Solution Architect på Scania var en utmaning men fungerade bra tack vare kursens flexibilitet. Innehållet var högst relevant för min roll på Scania och jag kunde direkt koppla det jag lärde mig på kursen till pågående projekt på Scania, där hållbarhet och innovation blir allt viktigare", säger Joshi Subramanya på Scania.

Han gick kursen Produkt, produktions- och affärsutveckling för cirkulära flöden som gavs av Luleå tekniska universitet. I samma pilotomgång gav MDU kursen Virtuell driftsättning, där deltagarna får lära sig att identifiera och korrigera eventuella problem eller fel i produktionssystem innan de tas i drift, vilket minskar risken för driftstopp, säkerhetsrisker och kostsamma omarbetningar.

Joshi Subramanya gick pilotkursen och fick själv vara med att utveckla den. Han fick tips om kursen internt på företaget.

" Den här kursen har gett mig en mycket större förståelse för hur företag kan gå från traditionella linjära modeller till mer hållbara, cirkulära flöden. Den har också gett mig praktiska verktyg och ramverk för att kunna bedöma och implementera principer för cirkulär ekonomi i produktutvecklings- och produktionsprocesser", säger han.

I Reedeam-projektet skapar industriföretagen och våra tre lärosäten tillsammans unika möjligheter för företagen att utbilda medarbetare efter just deras utmaningar i den gröna omställningen. Det gör vi genom att företagen hela tiden finns med när vi skapar de nya kurserna och återkopplar vad som fungerar bäst. Universiteten bidrar med forskare och lärare som tagit fram metoder och teori som nu kommer företagen till del direkt, säger Bjarne Bergquist, projektledare för Reedeam, och professor i kvalitetsteknik och logistik vid Luleå tekniska universitet.

Sex nya pilotkurser

I höst ges sex nya kostnadsfria pilotkurser i samarbete med industrin, där medarbetare inom olika företag får chansen till behovsanpassad utbildning. Där kommer MDU att erbjuda kurserna:

  • AI-driven prognostik för industriella system.
  • Funktionssäkerhet i batterihanteringssystem.

Under våren 2025 ges fler nya kurser av MDU och de två andra universiteten.

" Vi är stolta över att utveckla de här kurserna tillsammans med industrin. Vi erbjuder nya kurser inom flera områden och välkomnar alla yrkesverksamma att anmäla sig", säger Bjarne Bergquist.

För att skapa ytterligare långsiktighet, och fördjupa samverkan mellan parterna, planeras framtida företagsforskarskolor som ger företag tillgång till forskarutbildad personal med nyckelkompetens för klimatomställningen.

 

Mer information om höstens kurser

Mer information om projektet och höstens pilotkurser finns här.

Jag vill veta mer

Kontaktinformation