Text

Här är vinnarna i Idétävlingen 2024

Vinnaren Linn jublar mot kameran

Linn Bergqvist vann kategorin Bästa idé.

Nu har vinnarna i Idétävlingens fyra kategorier korats. Linn Bergqvist kammade hem priset Bästa idé med Xperience2you, en idé som ska öka motivationen till lärande.

Jag vill göra utbildning roligare. Med hjälp av den senaste VR-tekniken vill jag hjälpa människor att lära sig nya saker på ett interaktivt sätt. Att befinna sig mitt i handlingen av exempelvis historiska ögonblick skapar starka minnen, vilket gör inlärningen effektivare. Det är jag övertygad om, säger Linn Bergqvist.

Enligt juryn tar Linns idé tillvara på den ökande efterfrågan av engagerande och interaktiva inlärningsmetoder som kan komplettera traditionella läromedel.

"Även om du inte tror att din idé är något, bara kör!"

 

Bästa innovation

Bästa innovation gick till Austin Franklin vars idé är ett musikaliskt TV-spel som spelas med riktiga akustiska instrument.

Inga kablar eller annan hårdvara behövs. Det är tänkt att vara samarbetsinriktat, vilket innebär att många människor kan spela samtidigt i samma rum och skapa musik tillsammans som en grupp. Du kan också spela med människor från hela världen över internet. Och om du tittar på andra som spelar spelet, upplever du i praktiken en livekonsert, säger Austin Franklin.

Vänta inte på "det perfekta ögonblicket"

 

Bästa pitch

Vinnare av Bästa Pitch blev Sanna och Pavel med deras idé LeafSense. Juryn blev berörd i en både estetiskt tilltalande och pedagogisk pitch.

Idén handlar om att underlätta skötseln av växter.

Genom att få koll på vad varje enskild växttyp behöver, kan ditt hem bli en härlig oas även om du inte har gröna fingrar. Med vår lösning får du veta varför just den där plantan ser så trött ut och hur du få fart på den, säger Pavel

"Bygg ett team, det är lättare och roligare att göra resan tillsammans"


Idélabs wildcard

Idélabs Wildcard gick till Oscar Karlsson Blackbright med idén BoTech.

Det är en tjänst för att underlätta för efterlevande, som måste ta hand om allt när en anhörig har gått bort. Det är mycket som ska fixas samtidigt som man befinner sig i sorg. Jag vill hjälpa dem, säger Oscar Karlsson Blackbright.

"Jag vill lösa ett problem jag själv har upplevt på nära håll."


Om idétävlingen

Idétävlingen är en årlig idé/innovationstävling som arrangeras av MDU:s Innovationskontor Idélab. Tävlingen är öppen för studenter, medarbetare och forskare på MDU. Tävlingsdeltagarna tävlar med sina bästa idéer – som kan handla om precis vad som helst.

Tävlingen sponsras av BOL-stiftelsen, Almi, Valvet, Profeel och Automation Region.

Idetävlingen 2024