Text

”Studenterna hjälper oss att ta första steget”

Elin Sandell och Per Strandberg från Westermo, som är en av MDU:s samverkansparter.

Allt fler företag, kommuner, regioner och organisationer inser fördelarna med att involvera studenter i sin verksamhet. Westermo är ett av de företag som har goda erfarenheter av att låta MDU studenter göra sina examensarbeten hos dem.

Som företag eller organisation finns det möjlighet att få hjälp i en fråga, men också att få ge en student ett lärandetillfälle, säger Elin Sandell, HR-specialist och rekryterare på Westermo.

Studenter med färsk forskningsbaserad kunskap kommer med nya perspektiv. De bidrar ofta med nya infallsvinklar, löser problem och utvecklar verksamheten. Alla studenter gör ett självständigt arbete vid slutet av sin utbildning, ett så kallat exjobb. Exjobbet kan bygga på ett förslag från en arbetsgivare, men kan också vara en studie på studentens egna initiativ.

Förra året hade vi två studenter från robotikprogrammet, som gjorde sitt exjobb hos oss på Westermo. De gjorde en första implementering av ett ramverk för AI, i vissa av våra produkter. Vi lärde oss mycket om AI och provade olika algoritmer. Det är inte exakt denna applikation som vi kommer sälja till kunder, men nu är vår tröskel sänkt till att använda AI. Vi har början på en verktygslåda och nu vet vi att det går, säger Per Strandberg, projektledare på Westermo och tidigare doktorand vid MDU. De akademiska handledarna gillade exjobbet så pass mycket att vi tillsammans gjorde två akademiska publikationer baserade på arbetet, tillägger Per Strandberg.

Studenterna är vana vid att ta initiativ, arbeta självständigt och att kritiskt granska information.

Studenterna är ofta drivna och duktiga. Deras uppdrag kan vara en utredning eller vidareutveckling. Det kan också vara en idé eller frågeställning som inte ligger i planen för vårt dagliga arbete eller våra utvecklingsplaner. På Westermo ser vi det ofta som en förstudie – studenterna hjälper oss att ta första steget, säger Elin Sandell.

Mer än bara exjobb

På MDU finns en mängd olika alternativ för dig som är arbetsgivare och vill lära känna eller komma i kontakt med studenter.

Att samverka med studenter är både kul och givande. Jag tror många redan har koll på exjobb, så därför vill jag tipsa om att man kan vara uppdragsgivare i kortare studentprojekt också, säger Elin Sandell.

På MDU:s campus i både Eskilstuna och Västerås finns en utställningsplats där arbetsgivare kan visa upp sin verksamhet och få kontakt med studenter. Där har arbetsgivare möjlighet att träffa studenter, berätta om lediga jobb, exjobb, praktikplatser och ta emot intresseanmälningar.

Man kan komma i kontakt med studenter genom program- och kursansvariga, eller genom att vara utställare. Det brukar också gå bra att kontakta studentkåren eller linjeföreningarna, berättar Elin Sandell.

Arbetsmarknadsmässan Högvarv i samverkan med Uppsats- och exjobbsdagarna är en arena med möjlighet till flera olika kontaktytor mellan arbetsgivare och studenter.

Högvarv är ett bra tillfälle att prata med studenter i alla årskurser. Vi kan prata både allmänt om oss som företag och den bransch vi lever i, men även skapa möjligheter för exjobb, sommarjobb och heltidstjänster efter studierna. Det är också väldigt givande att få höra hur studenterna tänker och vad de funderar på, säger Elin Sandell.

Högvarv i samverkan med Uppsats- och exjobbsdagarna

  • 2024-10-15 10:00–15:00
  • 2024-10-17 10:00–15:00
15/10 MDU Eskilstuna, 17/10 MDU Västerås
En arena med möjlighet till flera olika kontaktytor mellan arbetsgivare och studenter.

Relaterat innehåll

MDU och Westermo bidrar till en hållbar framtid

MDU och Westermo samverkar sedan många år tillbaka i flera forskningsprojekt och olika initiativ såsom examensarbeten och studiebesök. Nu ingår parterna ett samverkansavtal i syfte att stärka samarbetet ytterliggare kring forskning och utbildning som bidrar till en hållbar region.

Läs mer

Kontaktinformation