Ny kammaropera – Stormen Betty

Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet (MOMDU) har beställt en helt ny opera. Kompositören har specialskrivit kammaroperan för fyra operastudenters röster och samt en gästsångare. Uruppförande och världspremiär den 14 juni 2024 på Västmanlands teaters stora scen.

Det är glädjande att kompositören Jan Sandström har tackat ja till att skriva operan för MOMDU, utifrån en idé av Lena Hellström-Färnlöf, konstnärlig chef och professor vid MOMDU.

Att ett universitet beställer en opera hör inte till vanligheten men vi gör det faktiskt för andra gången, säger Lena Hellström-Färnlöf.

Tradition möter nutid när nyskriven musik repeteras på Västerås slott, där MOMDU bedriver sin verksamhet. Föreställningens tema är kvinnligt ledarskap och här får sångarna visa på olika sidor av ansvarstagande i en mycket svår situation.

Dessutom får studenter genom scenisk rollgestaltning en viktig och nödvändig del i utbildningen som blir bryggan ut i det professionella yrkeslivet, säger Lena Hellström-Färnlöf.

Jan Sandström gjorde nyligen succé med trombonkonserten ”Sfäriska klanger” för Christian Lindberg tillsammans med Barbara Hannigan och Göteborgs Symfoniorkester. Sandström har ett långt samarbete med Christian Lindberg bland annat med ”Motorcykelkonserten” som uruppfördes 1989 och har sedan 2012 framförts över 700 gånger runt om i världen. Det är mycket få kompositörer som fått sina verk uppförda så många gånger under sin levnad.

För libretto står Tuvalisa Rangström som senast skrev libretto till operan ”Andefabriken” som uruppfördes på Vadstena slott sommaren 2023.

Professor Lena Hellström-Färnlöf och lektor Patrik Sörling har tillsammans skapat ett koncept där delar av projektet ingår i deras forskningsprojekt ”Impuls”. En kreativ process där konsten berikar pedagogiken och pedagogiken berikar konsten. De undersöker hur och vad som utlöser impulserna som gagnar artisters utveckling.

Föreställningen samproduceras och spelas sedan på Västmanlands teaters stora scen i juni 2024 tack vare en unik samverkan.

Stormen Betty

Kompositör: Jan Sandström
Libretto: Tuvalisa Rangström
Regi och scenografi: Lektor Patrik Sörling
Musikalisk ledning: Michael Engström
Sångpedagog: Professor Lena Hellström-Färnlöf
Idé: Konstnärlig chef Lena Hellström-Färnlöf
Koncept: Lena Hellström-Färnlöf och Patrik Sörling

Donna: Céline Dewrée
Betty: Marta Cecilia Saelöen
Blanka: Emma Österberg
Yvonne: Alba Gutierrez Malmström
Renate: Rebecca Hellbom (gäst)

Sångare från kammarmusikprogrammet
Instrumentalister från Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet

Västmanlands teater, stora scenen

• Fredagen den 14 juni klockan 18.00
  • Söndagen den 16 juni klockan 16.00

Boka din biljett till Stormen Betty Länk till annan webbplats.