Text

”Trainee­programmet ger mig chans att testa mig fram”

Foto på en kvinna som står och tittar in i kameran med ABB:s logotyp i bakgrunden.

Sofia tog sin examen i somras på Civilingenjörsprogrammet Robotik. Nu går hon Discovery Graduate trainee program på ABB.

Sofia träffade ABB under Högvarv som berättade om sitt traineeprogram. Nyfikenheten gjorde att hon sökte och lyckades bli en av dem tio som blev antagna:

Traineeprogrammet ger mig chans att testa mig fram till vad jag vill jobba med mer långsiktigt. ABB bryr sig om sin personal. Det känns som jag är en självklar resurs, en tillgång för bolaget trots att jag är så ny och det känns fantastiskt, berättar Sofia.

Hur var det att läsa Robotik på MDU?

Väldigt kul, mycket för att vi har fokus på att arbeta i projekt och vi har jobbat mycket praktiskt. Det har varit mycket kreativitet och problemlösning. Lärarna är öppna för vad vi vill och vi får styra våra projekt till stor del själva.

Nu är det alltså traineeprogrammet som gäller för dig – berätta hur du landade i ditt val?

Under fjärde året så kände jag mig lite osäker på vad jag ville göra, robotikprogrammet var inte så spetsigt som jag hade trott. Det visade sig att enbart programmeringen kan ta en till många olika typer av branscher likaså elektronikdelen av robotikprogrammet. Tanken med traineeprogram kändes bra, det ger mig chans att testa mig fram till vad jag vill jobba med mer långsiktigt. Jag hade fått lite info från ABB i samband med arbetsmarknadsmässan Högvarv, och även fått sommarjobba där och känslan var positiv. Det har varit viktigt för mig att ABB är stort och har många möjligheter.

Hur har ni det i traineegruppen?

Vi är ett härligt gäng. Flera av oss har flyttat till Västerås och vi har en hel del gemensamma aktiviteter både i och utanför jobbet; teambuilding och annat kul. Vi blir verkligen både kollegor och vänner.

Hur ser du på din framtid och utveckling på ABB?

Jag kommer absolut hitta något som passar mig på ABB, jag ser framför mig att jag kan byta arbetsuppgifter, kunna klättra inom bolaget. Efter traineeprogrammet ska jag ta ställning till och diskutera min placering, då finns det möjlighet att jobba utomlands, om jag vill det. Det känns jättekul att kunna ha en framtid på ABB, vill gärna utvecklas och göra karriär i ett och samma företag. Jag vill utvecklas tillsammans med ABB, det känns fint att vara en del av något stort, avslutar Sofia.

ABB Discovery Graduate Program

Ansökningsperioden till ABB Discovery Graduate Program är öppen till den 3 december.