Text

Hon kan bli bäst i Sverige på att presentera sin forskning

Karin Bergman Rimbe är en av finalisterna i den nationella tävlingen Forskar Grand Prix 2023. På fyra minuter ska hon så begripligt och fängslande som möjligt presentera sin forskning om normer och välbefinnande i skolan.

Karin Bergman Rimbe, universitetslektor i didaktik är en av finalisterna i den nationella tävlingen Forskar Grand Prix. Med sin forskning vill hon bidra till att uppnå välbefinnande i skolan, något som är en vinst för hela samhället. Hon är med i Forskar Grand Prix för att hon tycker att det är ett bra sätt att nå ut med sin forskning direkt till de hon forskar om – nämligen gymnasielever.

"Vi skolforskare har sällan något som sprakar och glittrar, men med vår forskning gör vi förhoppningsvis världen lite bättre!", säger hon.

Normer och välbefinnande

Karin Bergman Rimbe forskar om normer och välbefinnande i skolan, och hennes forskningsintresse är främst barns demokratiska fostran via skolan. Hon deltar bland annat i ett forskningsprojekt om Närvaro i skolan; NOV som studerar om ökat välbefinnande kan ge högre närvaro och därmed högre skolresultat.

I sin forskning tar Karin Bergman Rimbe sig an frågor som:

  • Vad krävs för att alla mår bra i skolan?
  • Hur ser ett bra skolklimat ut- särskilt för utsatta elever?

Varför är din forskning viktig?

Forskning om skolan är forskning om de allra yngsta i samhället och om något vi alla genomgår. Att uppnå välbefinnande i skola är en vinst för hela samhället. Bra skolresultat är en avgörande faktor för ett gott liv och vi försöker ta reda på vad det är som skapar ett bra skolklimat och vad som får elever att trivas och lära sig i skolan. Vi skolforskare gör kanske inga revolutionerade uppfinningar men vi gör världen förhoppningsvis lite bättre!

Hur laddar du upp inför finalen?

Jag jobbar på i min forskning och undervisning och slipar på min presentation. Att vara med i Forskar Grand Prix är både roligt och givande. Det här formatet, att presentera sin forskning på bara fyra minuter, är väldigt lärorikt och utvecklande!

Så här funkar Forskar Grand Prix

I Forskar Grand Prix tävlar forskare om vem som är bäst på att presentera sin forskning på bara fyra minuter. Publiken är med och röstar fram vinnaren. Publikens röster vägs samman med omdömen från en expertjury, där Johan Edman. professor i kriminologi vid Stockholms universitet, Karin Adelsköld, komiker och programledare och Lena Nordlund, journalist på Vetenskapsradion, medverkar.

Forskar Grand Prix arrangeras av Formas, Forte, Vetenskapsrådet, Vinnova och Vetenskap & Allmänhet (VA).

Samtliga finalister i Forskar Grand Prix 2023 som avgörs den 23 november.

Upplev Forskar Grand Prix

Se Karin Bergman Rimbe och de fem andra finalisterna den 23 november kl 13:00 - 15:00 på Vasateatern i Stockholm – eller online. Fritt inträde men anmälan krävs, först till kvarn.

Läs mer och anmäl dig!

Kontaktinformation