Text

Datum 2023-09-29
Artikeltyp Aktuellt

Tonsatta dikter av poeten Tranströmer

Under 2023 publicerades utgåvan ”Här är jag lycklig”, med tjugoåtta tonsatta dikter för sång och piano av poeten och Nobelpristagaren Tomas Tranströmer. MDU arrangerar den 11 oktober ett event med framföranden från utgåvan.

Tranströmer som var bosatt i Västerås under 30 år har beundrats av många, däribland av Lena Hellström-Färnlöf, professor och konstnärlig chef vid Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet.

– När Ann-Christin Biel, chef på Svensk Musik, hörde av sig angående utgåvan, föddes idéen och konceptet hos mig, om att ge ett event i historiska Rikssalen på Västerås slott, säger Lena Hellström-Färnlöf.

Martin Hellström, professor i litteraturvetenskap och rektor vid MDU, medverkar både med ett kortare porträtt av Tranströmer samt med en intervju av änkan Monica Tranströmer.

Under eventet kommer kammaroperastudenterna från Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet, att sjunga tolv sånger från utgåvan där ett antal är nykomponerade. Historia kommer att skrivas med flera uruppföranden.

Kontaktinformation