Text

Datum 2023-09-28
Artikeltyp Aktuellt

MDU får två nya utbildningar i västerländsk konstmusik och opera

MDU får två nya masterutbildningar i västerländsk konstmusik och opera.

Idag kom beskedet att Universitetskanslersämbetet ger MDU tillstånd att utfärda konstnärlig masterexamen inom området västerländsk konstmusik och opera. Tillstånden innebär att två nya masterprogram kommer att startas under nästa år, ett i kammaropera och ett i kammarmusik. Utbildningarna kommer att bedrivas vid Musik- och operahögskolan, MOMDU.

– Vi är så otroligt glada för att vi efter flera års hårt arbete har kommit i mål med fanan i topp. Att på Västerås slott, och i en nationell och internationell kontext, få starta upp både ett helt unikt masterprogram i kammaropera och ett masterprogram i kammarmusik. Det ser vi som något verkligt positivt i en tid där kulturens och musikens plats i samhället är långt ifrån självklar, säger Lena Hellström-Färnlöf, konstnärlig chef vid MOMDU.

– Det här är ett mycket positivt och glädjande besked. Det ligger ett målmedvetet och gediget arbete bakom det här tillståndet på avancerat nivå och jag tackar och gratulerar alla som har jobbat hårt för att göra detta möjligt. Detta är ett styrkebesked för Mälardalens universitet och dess konstnärliga inriktning, säger rektor Martin Hellström.

De konstnärliga masterprogrammen i västerländsk konstmusik och opera med inriktningarna kammarmusik och kammaropera startar höstterminen 2024. Anmälan öppnar i december 2023.

– Att vårt universitet, där utbildning och forskning till största delen vilar på vetenskaplig grund, väljer att satsa på och synliggöra musiken som vilar på konstnärlig grund, är en viktig markör som vi är så stolta över, säger Staffan Sandström, avdelningschef vid MOMDU, Mälardalens universitet.

 

Kontaktinformation