Datum 2023-09-01
Artikeltyp Porträtt

"Du gör gott och förbättrar samhället"

Frida Nyman är tidigare student vid Folkhälsovetenskapliga programmet på MDU.

”När jag hittade utbildningen öppnades en ny värld för mig. Genom att studera folkhälsa har jag haft möjligheten att arbeta på stora myndigheter inom området och jag har fått många spännande erfarenheter med mig”, det säger Frida Nyman som tidigare studerat Folkhälsovetenskapliga programmet på MDU.

Hälsa är något som alltid intresserat Frida Nyman. När hon hittade information om Folkhälsovetenskapliga programmet på MDU kände hon att det var precis det här hon ville göra.

– Jag blev så glad! När jag började studera folkhälsa insåg jag hur brett området är och hur många olika intressanta saker man kan arbeta med. Utbildningen öppnade många dörrar in i arbetslivet och gav mig möjligheten att jobba med det jag brinner för, berättar Frida.

Det bästa med utbildningen tyckte Frida var att hon fick studera det hon var allra mest intresserad av samt att utbildningen förberedde henne för arbetslivet som folkhälsovetare.

– Vi fick lära oss grunderna till hur folkhälsoarbetet går till. Det var mycket rapportskrivning och projektarbete – enligt min erfarenhet ligger utbildningen nära verkligheten i arbetslivet. Jag tycker också det var bra att vissa kurser var valbara, då fick man möjlighet att välja utifrån sina intresseområden. Man kunde rikta in sig på folkhälsoarbete både på samhälls-, grupp- och individnivå, säger Frida.

Olika tjänster och eget företag

Efter studierna på MDU har Frida haft olika tjänster på bland annat Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Nu har hon nyligen startat ett eget företag, Glutenfreeveganshop, en glutenfri och vegansk e-handel med hälsofokus.

– Eftersom jag alltid varit intresserad av hälsa och samhälle är det både roligt och intressant att få arbeta med att förbättra folkhälsan på olika nivåer. Det här är verkligen ett område där du gör något som är bra för samhället. Något som gör gott och förbättrar! säger hon.

Frida vill passa på att ge dig som vill eller dig som redan studerar folkhälsa några tips.

– Om du brinner för hälsa och samhällsfrågor och vill fokusera på det hälsofrämjande är det här ett väldigt bra program att gå. Området är brett och det finns många olika intressanta saker du kan arbeta med. Och ge inte upp när du ska söka jobb efter din examen. Ibland kan det ta lite tid att få jobb som nyexaminerad, men det löser sig till slut. Ett bra första jobb kan vara som administratör eller en junior roll på en arbetsplats du är intresserad av. Då lär du dig dessutom organisationen från grunden. Att få in en fot är det bästa! avslutar Frida