Text

Datum 2023-06-13
Artikeltyp Porträtt

”Tillgängligheten till alla lärare har varit fantastisk”

Jenny Wedérus har studerat Folkhälsovetenskapliga programmet.

– Ett av mina bästa minnen är att jag blev antagen till programmet. Kurserna har varit väldigt intressanta och givande, men självklart är ju examen en av höjdpunkterna! Sen har tillgängligheten till alla lärare varit fantastisk under hela studietiden, säger Jenny Wedérus som studerat Folkhälsovetenskapliga programmet.

Varför valde du att studera på MDU?

– Jag ville studera folkhälsovetenskapliga programmet vilket ingick i programutbudet och för att jag är bosatt i Västerås.

Hur känns det att ta examen?

– Underbart! Jag är väldigt stolt över det jag åstadkommit under dessa tre år.

Vad är det bästa med ditt program?

– Det holistiska synsättet på folkhälsans utveckling och att få kunskap om olika metoder som kan användas för tidiga insatser och förbyggande arbetet. Framför allt handlar det om att kunna skapa förutsättningar som kan främja hälsan på individ-, grupp och samhällsnivå. Detta är intressant utifrån min drivkraft att vilja arbeta utifrån det friska med förbyggande insatser. 

Vad har din studietid på MDU givit dig?

– Jag har fått lärdomar om vad som påverkar folkhälsans bestämningsfaktorer, men även kunna identifiera vilka insatser som krävs för att nå en hållbar utveckling. Det kan exempelvis handla om livsmiljö eller vikten av skyddsfaktorer som exempelvis socialt stöd vilket påverkar individens fysiska och psykiska välmående.

Vad tar du med dig från MDU?

– Det blev en snabb digital omställning i och med pandemin 2020, vilket blev helt nytt för både studenter och lärare. Det har fungerat väldigt bra och hanterades agilt av skolan men var även intressant ur ett folkhälsoperspektiv. 

Vad händer härnäst?

– Jag hoppas såklart hitta ett arbete där jag får användning av mina kunskaper som kan bidra till en förbättrad folkhälsa bland olika målgrupper. En blandning av strategiskt och operativt arbete som processledare för insatser som främjar hälsan i samverkan med andra aktörer. 

Vad är ditt bästa minne?

– Först och främst att jag blev antagen till programmet. Kurserna har varit väldigt intressanta och givande, men självklart är ju examen en av höjdpunkterna!

Vad vill du säga till alla som tar examen?

– Bra jobbat och lycka till i framtiden!

Har du några tips till framtida studenter?

– Tro på dig själv och våga ta steget att studera det du är intresserad av. Är du intresserad av folkhälsa och samhällsutveckling? Sök! Programmet har en bred inriktning men du har också möjlighet att specialisera dig genom olika valbara kurser utifrån eget intresse.