Datum 2023-06-13
Artikeltyp Porträtt

”Jag vill tacka alla lärare och kurskamrater”

Celena Eklund har läst fristående kurser inom beteendevetenskap som lett till en filosofie kandidatexamen i psykologi.

– Jag tar med mig minnen av vinster och motgångar som fått mig att växa. Att jag gav allt för att nå alla mål som jag hade satt upp för mig själv. Jag ångrar inte en sekund och jag gjorde allt som jag avsåg att göra när jag började studera. Fantastiska möten med kurskamrater som jag aldrig fått träffa om jag inte hade börjat studera på MDU. Jag vill tacka alla lärare och kurskamrater, tack för alla fina möten som jag fick med er, säger Celena Eklund som valt att läsa fristående kurser inom beteendevetenskap och som lett till en filosofie kandidatexamen i psykologi.

Hur kom det sig att du valde att studera på MDU?

– Jag har sedan tidigare bekanta och vänner som är utbildade beteendevetare så jag har hört väldigt gott om utbildningen på MDU, sen är jag uppvuxen i Eskilstuna så det var fint att jag kunde bo kvar i min hemstad och plugga.

Hur känns det att ta examen?

– Det är blandade känslor. Jag är otroligt stolt över mina egna prestationer och är så himla glad att jag valde att satsa på mig själv och min framtida karriär. Jag känner en lättnad över att jag har min kandidatexamen men samtidigt känner jag också en ledsamhet för jag har trivts så bra i en miljö där jag tillåts vara en lärande och utforskande människa med så mycket kunskap runt omkring mig.

Vad har du läst?

– Jag har valt att läsa fristående kurser inom beteendevetenskap. Jag valde detta för att jag ganska tidigt visste att jag ville skriva två självständiga arbeten inom pedagogik och psykologi. För mig var det viktigt att jag fick göra det på mitt sätt och upplägget har fungerat superbra för mig.

– Det absolut bästa med fristående kurser är att jag kunde välja upplägget på kurserna och jag kunde fokusera på ett ämne i taget, jag behövde inte tänka på att jag behövde läsa en annan kurs simultant om jag inte ville det. Friheten var väldigt viktigt för mig. Jag vill även ge lärarna beröm! Jag har stött på många otroligt kunniga lärare som varit väldigt pedagogiska i sina sätt att lära ut.

Vad har din studietid på MDU givit dig?

– Jag har fått en djupare förståelse för hur människor fungerar och dennes roll i samhället. Jag genomgick en djup personlig utveckling som gjorde mig mer trygg och säker i min identitet som student. Jag har alltid velat studera på högskola eller universitet, få sitta och lyssna på intressanta föreläsningar om ämnen som ligger mig nära om hjärtat. Jag är så otroligt tacksam att jag fick den upplevelsen på MDU.

Vad händer härnäst?

– Jag har pendlat ganska mycket fram och tillbaka under vårterminen och försökt komma fram till ett beslut om vad jag vill göra i höst. Jag har sneglat på mastersprogrammet i didaktik på MDU men jag vet inte... Jag har velat utbilda mig till legitimerad psykoterapeut också. Så ja, kanske jobba i något år innan jag tar mitt nästa steg inom min akademiska karriär?

Vad är ditt bästa minne?

– Det är en delad första plats mellan första gången jag skrev (och klarade) min salstentamen inom psykologi och första gången jag gick upp med min c-uppsats i pedagogik.

Vad vill du säga till alla som tar examen?

– Du är värd att bli firad, uppmärksammad och hyllad för allt arbete du har lagt ner på dig själv och dina studier. Tillåt dig själv att stanna upp och ge dig själv erkännande för allt du har åstadkommit.

Har du några tips till framtida studenter?

– Ge dig själv förutsättningarna att vara student. Du ska inte kunna allt första dagen du börjar en ny kurs utan det är meningen att du ska lära dig under tidens gång. Du kommer hitta en studieteknik som kommer funka för dig och saker och ting kommer att lösa sig. Du är inte dina prestationer så låt inte heller resultatet av dina prestationer definiera ditt värde som människa. Ha kul! Det här är en period i ditt liv då du kommer växa mycket som människa och du kommer få tillgång till så mycket kunskap runt omkring dig att nyttja och omsätta om så önskas.