Text

Datum 2023-01-19
Artikeltyp Porträtt

"Vi har fått med oss en massa perspektiv på människan"

Ida Moilanen

Ida Moilanen som har studerat Beteendevetenskapliga programmet menar att är bra att kunna anta olika perspektiv. Människor är komplicerade och påverkas av många saker runt omkring. Det är viktigt att inte stirra sig blind på ett perspektiv.

– Mitt drömjobb är att bli psykoterapeut. Det var inte alls det jag hade tänkt mig innan jag började på programmet, säger Ida Moilanen.

Hur kom det sig att du valde att studera på MDU?
– Mycket på grund av närheten till skolan, eftersom jag bor i Eskilstuna och för att MDU kunde erbjuda en utbildning som intresserade mig.

Hur känns det att ta examen?
– Det känns jättebra och jag är väldigt stolt över mig själv. Det är också helt obegripligt att det redan har gått 3 år.

Vilket program har du läst?
– Det Beteendevetenskapliga programmet med psykologi som huvudämne.

Vad är det bästa med ditt program?
– Det bästa med det Beteendevetenskapliga programmet är det genomtänkta programschemat, och att kurserna täcker upp alla aspekter som kan vara bra att känna till som Beteendevetare. Det ger möjligheten att upptäcka om det är något mer som intresserar en.

Hur har du utvecklats och vad har du lärt dig?
– Att studera till Beteendevetare handlar inte bara om att lära sig färdigheterna som står i utbildningsplanen. Vissa inslag i utbildningen får en att reflektera djupare på vem man är. Vilket har satt igång processer i en själv, som gör att man utvecklas som människa.

Vad tar du med dig från MDU?
– Det mesta faktiskt! Vi har fått med oss en massa perspektiv på människan, och det är bra att kunna anta olika perspektiv. Människor är komplicerade och påverkas av många saker runt omkring. Det är viktigt att inte stirra sig blind på ett perspektiv.

Har du fått något jobb? Vad är ditt drömjobb?
– För tillfället söker jag efter nya arbeten. Mitt drömjobb är att bli psykoterapeut. Konstigt nog! Det var inte alls det jag hade tänkt mig innan jag började på programmet.

Vad är ditt bästa minne?
– Min favoritkurs var psykologiavsnittet i kommunikationskursen. Jag uppskattade verkligen den litteraturen vi användes oss av. Det var kanske där fröet såddes att jag ville bli psykoterapeut. Jag har lite svårt att välja, men förutom det uppskattade jag metodkursen vi hade med Juliska och Eric i Psykologi 31-60. De är så bra och engagerade lärare.

Vad vill du säga till alla som tar examen under avslutningshögtiden?
– Bra jobbat allihopa! Ni är grymma!