Text

Datum 2023-01-19
Artikeltyp Porträtt

"Vi gjorde det till slut!"

Fanny Wallroth

– Alla sena nätter, tidiga tentamensmorgnar och ångestfyllda ögonblick var värda det hårda slitet. Grattis till alla oss, säger Fanny Wallroth som har läst Ämneslärarprogrammet.

Hur kom det sig att du valde att studera på MDU?
– Jag valde att studera på MDU främst av bekvämlighetsskäl, då det från början var ett bekvämt pendlingsavstånd som gjorde att jag kunde bo kvar lantligt ett tag till.

Hur känns det att ta examen?
– Det känns otroligt på flera sätt! Först och främst så känns det otroligt att tiden har gått så pass fort, med tanke på att jag ändå har studerat 5,5 år. Sen känns det självklart otroligt kul att äntligen vara klar, eftersom det nu blir nya utmaningar och äventyr.

Vilket program har du läst?
– Ämneslärarprogrammet med kombination svenska/samhällskunskap.

Vad är det bästa med ditt program?
– Det bästa med ämneslärarprogrammet är den breda variationen man får av programmet. Som lärarstudent är det både kompetens i ämne, i mitt fall både svenska och samhällskunskap, tillsammans med didaktik och ledarskap i respektive ämne. Detta är såklart en del av läraruppdraget, men det görs också möjligt av programmets utformning och fördelning ämnena emellan.

Vad har din studietid på MDU givit dig?
– Studietiden på MDU har givit mig flera nya erfarenheter. Jag har under min studietid kommit i kontakt med flera olika individer som är verksamma inom skolan vilket har givit mig goda insikter för hur jag vill arbeta som lärare och vad jag kan förvänta mig av lärarrollen.

Vad tar du med dig från MDU?
– Från MDU tar jag med mig mina vänner, min kompetens och mitt självförtroende för att jag har deltagit och genomfört en utbildning, som i framtiden kan hjälpa elever att bli motiverade och engagerade, och liksom jag studera vidare efter gymnasiet.

Vad är ditt drömjobb?
– För tillfället har jag förlängt en vikariattjänst på högstadiet under tiden jag letar en heltidstjänst som passar mig och min ämneskombination. Mitt drömjobb skulle vara att arbeta i en skola som sätter eleverna först, där lärare arbetar för varje individs bästa och att det också finns möjligheter till resurser på skolan som kan göra detta arbete möjligt.

Vad är ditt bästa minne?
– Mitt bästa minne från MDU är när vi för första gången fick ha lektioner i de nya lokalerna i Eskilstuna efter pandemin, eftersom vi hade studerat via zoom under restriktionerna. När vi fick möjlighet att komma tillbaka till skolan och de nya fräscha lokalerna, infann sig ny studiemotivation. Jag tror även andra studenter kände att det var skönt att vardagen var tillbaka.

Vad vill du säga till alla som tar examen under avslutningshögtiden?
– Vi gjorde det till slut! Det visar att alla sena nätter, tidiga tentamensmorgnar och ångestfyllda ögonblick var värda det hårda slitet! Grattis till alla oss!