Datum 2022-09-14
Artikeltyp Aktuellt

Nya rektorns första officiella möte med MDU:s partners

Martin Hellström, MDU:s nya rektor tillträder 1 oktober. Foto: Harald Nilsson

Ny kunskap och nya perspektiv skapas och uppnås när vi samverkar med andra. Därför är samverkan en självklar del i MDU:s utbildning och forskning. Universitetet har flera strategiska samverkansavtal med företag och offentlig sektor, som på torsdag den 15 september bjuds in till firande av att MDU blivit universitet. MDU:s nya rektor Martin Hellström är en del av firandet.

Den 1 januari 2022 gick MDU från att vara högskola till universitet och är därmed Sveriges nyaste universitet, vilket kommer att firas under hela 2022. I juni firades detta tillsammans med de två universitetsstäderna, Eskilstuna och Västerås. Nu är det dags för alla samverkanspartner att fira tillsammans med MDU.

– Äntligen får vi fira tillsammans med våra samverkansparter att vi blivit universitet. Vi gläds enormt åt detta, och extra roligt är att vår nya rektor Martin Hellström ska delta och skåla in det nya universitetet tillsammans med oss, säger Lena Gumaelius, vikarierande rektor vid MDU.

Universitetets nya rektor, Martin Hellström, som tillträder sin tjänst den 1 oktober introduceras och studenter från Musik- och operahögskolan vid Mälardalens universitet gör ett framträdande. Det kommer också att bjudas på inblickar i några av de satsningarna som sker på MDU, inom bland annat hälso- och välfärdsteknik, samverkansforskning och en tvärvetenskaplig forskarskola som ska bemöta samhällsutmaningar. I ett panelsamtal kommer det diskuteras hur vi tillsammans skapar en hållbar framtid. Hur vi samverkar idag, och vad som krävs för att tillsammans kunna möta framtidens samhällsutmaningar ännu bättre.

– Arbetet med att bli universitet har varit ett teamwork. Både näringsliv, offentlig sektor och politiker har jobbat tillsammans med oss, för att nå samma mål. Redan efter ett drygt halvår som universitet, kan vi visa upp en ny strategi och progressiva satsningar som stärker en hållbar samverkan, säger Helena Jerregård, vicerektor för samverkan vid MDU.

I samband med firandet tillkännages också mottagaren av samverkansmedaljen vid MDU. Den officiella prisutdelningen sker vid Akademisk högtid den 7 oktober i Västerås Konserthus.