Text

Datum 2022-10-05
Artikeltyp Aktuellt

MDU inspirerade 1500 niondeklassare

Från scenen på eventet Sikta högt finns bland annat Nassim Al Fakir, Christer Fuglesang och medverkande från MDU och Västerås stad.

Den 29 september arrangerade Västerås stad ett event för alla stadens niondeklassare, som en del av sitt firande av att MDU blivit universitet och Västerås en universitetsstad. Nära 1500 av stadens elever i åk 9 var på plats i Västerås arena. Där bjöds de på musik och show varvat med spännande intervjuer och föreläsningar - bland annat av två MDU-doktorander.

MDU:s vicerektor Helena Jerregård medverkade i inledningen tillsammans med stadens kommunikationsdirektör Mats Lindskog. Helena blev intervjuad av konferencier Nassim Al Fakir om vad ett universitet kan betyda för de som är 15–16 år gamla idag, och om sin egen väg till den roll hon har på MDU.

- Det var en fantastiskt fin stämning! Ungdomarna fick en riktig show och efteråt var det flera som kom fram och berättade att de tyckte det hade varit en jättebra förmiddag, berättar hon.

Vägen till deltagarnas nuvarande yrkesroll gick som en röd tråd genom hela eventet, som hade fått namnet ”Sikta högt”. Alla på scenen fick beskriva sin resa för att visa på att det finns både krokiga och raka vägar, och att såväl praktiskt jobb som akademiska studier är möjliga och kan ge bra förutsättningar för resten av livet.

MDU:s Rachael Berglund och Oskar Ullberg fick bredda bilden av forskare

MDU medverkade också genom två ”TED-talks” - korta och tankeväckande föreläsningar - av två av våra doktorander, Rachael Berglund från IDT och Oskar Ullberg från HVV. De berättade om sina egna vägar från 15 års-åldern till idag och hur det går till att plugga och jobba på universitet. De intervjuades också av Nassim Al Fakir som ville bredda bilden som ungdomarna kanske har av hur en forskare är eller ser ut, och vad de gör på dagarna.

Christer Fuglesang, kebab och hip-hop

Bland de övriga medverkande fanns Amir och Alex Kheirmand som driver västeråsföretaget Schysst käk och kunde bidra med att prata om entreprenörskap. Schysst käk har fått stora framgångar genom att marknadsföra kebab för hemmaköket, men bröderna provade på företagande redan i högstadieåldern.

Hip-hop-artisterna i bandet Medina bjöd på tre låtar och berättade om sina karriärer inom musiken, och astronauten Christer Fuglesang avslutade eventet med en spännande föreläsning om sin karriär med många bilder och filmer från såväl träning som rymdresor.

Västerås stad fortsätter fira MDU

Eventet var en del av den satsning Västerås stad har gjort under året och under nästa år för att lyfta intresset för högre studier: Staden har på olika sätt uppmärksammat att MDU blivit universitet, genom deltagande i Universitetsfesten, genom en stor konsert för studenterna i samband med terminsstart och med detta event för högstadieelever.

Firandet kommer att fortsätta även under nästa år, då Västerås stad uppmärksammar att Rudbeckianska gymnasiet i Västerås fyller 400 år och MDU är inbjudna att delta. Satsningen på att lyfta såväl MDU som gymnasiefirandet är ett sätt att arbeta med stadens vision där världsledande kunskap är en komponent.