Text

Datum 2022-10-06
Artikeltyp Aktuellt

Han är bäst på att presentera sin forskning

Peter Backeman, postdoktor inom innovation tog hem segern i delfinalen av Forskar Grand Prix vid Mälardalens universitet, MDU, fredagen den 30 september 2022. Därmed blir det också Peter som tävlar för MDU i den nationella finalen som sker den 1 december i Stockholm.

Peter Backeman, postdoktor inom innovation, tog hem segern i delfinalen av Forskar Grand Prix vid MDU, fredagen den 30 september 2022. Peter Backeman forskar inom formell verifiering, det vill säga en matematisk analys, på olika typer av system för att kunna bevisa att system gör det som de ska i kritiska situationer.

Under delfinalen visade Peter Backeman i sin presentation begränsningen av mjukvarutestning och berättade om ett alternativt sätt att säkerställa funktionaliteten hos ett program. Peter menar att med formella metoder, en slags logisk analys, går det att bevisa att ett program är korrekt och även få en hundraprocentig garanti för att det följer sin funktionalitet.

Den 1 december avgörs den nationella finalen av Forskar Grand Prix på Nalen i Stockholm. Vi önskar Peter Backeman stort lycka till som MDU:s representant i tävlingen!

Hur kändes det under deltävlingen i Eskilstuna?
Det var lite nervöst men framför allt väldigt roligt. Både att få en möjlighet att presentera min forskning, och att få höra vad kollegor jobbar med på ett lättbegripligt sätt.

Varför är din forskning viktig?
För varje år som går blir vi mer beroende av datorer och att deras program gör vad de ska. Hela tiden hör jag nya exempel på hur saker slutar fungera som man förut alltid kunde lita på, som exempelvis bildörrar som inte låses upp eller taklampor som kräver wifi-uppkoppling. Med min forskning går det att göra dessa system mer pålitliga och garantera att de fungerar.

Varför ställer du upp i Forskar Grand Prix?
Det är en unik möjlighet att få sprida kunskap om det datavetenskapliga fältet och jag gillar utmaningen i att förklara komplicerade saker på ett enkelt sätt – utan att det blir för enkelt.

Hur laddar du upp inför finalen?
Jag slipar på min presentation, har ett par idéer på saker jag vill prova att förändra för att se om det går att göra ännu tydligare. Jag fick också värdefull feedback från juryn och inspiration från de andra deltagarna som jag vill använda mig av.