Text

Datum 2022-11-25
Artikeltyp Aktuellt

Campus Eskilstuna vinner arkitekturpris

Ombyggnaden från badhus till bibliotek och inredningsarkitekturen i MDU:s campus i Eskilstuna vinner Sörmlands arkitekturpris 2022. Här är bild från biblioteket och det som tidigare var badhusets stora bassäng. Foto: Jonas Bilberg

Ombyggnaden från badhus till bibliotek och inredningsarkitekturen i MDU:s campus i Eskilstuna vinner Sörmlands arkitekturpris 2022. Juryn lyfter bland annat fram flödet av ljus, den inspirerande atmosfären och den uttrycksfulla färgsättningen.

Här är delar av juryns motivering:

”Badhuset har med känsla och stor respekt för byggnadens ursprungliga kvaliteter omvandlats till universitetsbibliotek, där studenter och allmänhet kan djupdyka i kunskapens värld i den tidigare bassängen. Rummet flödar av ljus och upplevs harmoniskt och tilltalande.

Inredning och färgsättning binder samman biblioteket med övriga utrymmen i det nybyggda universitetet till en helhet. Atmosfären är varm, vänlig och inspirerande med uttrycksfull färgsättning och hantverksmässiga inredningsdetaljer. Universitetets studenter och anställda har fått goda ramar för sitt arbete!”

Så här säger vår campuschef Peter Liljenstolpe om juryns motivering och priset:

- Jag tycker det är fantastiskt kul att Sveriges Arkitekter Södermanland valt att prisa både införlivandet av det vackra 30-talsbadhuset i en modern utbildnings- och forskningsmiljö och det utomordentligt behagliga färg- och formspråket i campus Eskilstunas inomhusmiljö. Arkitekterna bakom ombyggnationen av universitetskvarteret har all anledning att vara nöjda och vi som arbetar och studerar på MDU har en universitetsbyggnad att vara stolta över!


Priset delades ut söndagen den 20 november 2022. Juryn för Sveriges Arkitekter Södermanland bestod av: Xiomara Smedbäck, Torbjörg Sekse och Roland Nitz.

Om campus Eskilstuna:

MDU har haft ett campus i Västerås sedan länge. I Eskilstuna satt akademierna utspridda i separata byggnader runt om i staden och där saknades den sammanhållning som ett campus ger. Det fanns ett starkt intresse från Eskilstuna kommun att behålla universitetets närvaro i Eskilstuna och tillsammans utlyste stad och universitet en tävling för ett nytt campus. Tävlingen vanns av 3XN/GXN Länk till annan webbplats. (Tidigare 3XN Architects). Inredningsarkitekter var AIX Arkitekter AB.  Länk till annan webbplats.Det nya campuset stod klart år 2020.

Juryns motivering

Ombyggnad och inredningsarkitektur gav arkitekturpris - Sveriges Arkitekter

Läs juryns hela motivering