Datum 2022-08-18
Artikeltyp Aktuellt

Snart dags för Kunskapsfesten i Eskilstuna

Kunskapsfesten arrangeras för andra året i rad och är en fest för alla och har fria entréer. En plats där tankar, idéer, workshops och föredrag samlas och där framför allt barn och unga får möta vetenskap på ett nytt och spännande sätt. Kunskapsfesten syftar till att sänka trösklar till högre utbildning och skapa tilltro till forskning.

Kunskapsfesten arrangeras i Eskilstuna för andra året i rad, mellan 29 september och 1 oktober. Det är en fest för alla och har fria entréer. En plats där tankar, idéer, workshops och föredrag samlas och där framför allt barn och unga får möta vetenskap på ett nytt och spännande sätt. Kunskapsfesten syftar till att sänka trösklar till högre utbildning och skapa tilltro till forskning.

– Det är ett fantastiskt program under tre dagar som jag hoppas ska locka en bred publik, med särskilt fokus på barn och unga. Nu när vi har blivit universitetsstad vill vi att Kunskapsfesten blir ett årligen återkommande arrangemang där vi tillsammans med näringslivet och akademin inspirerar fler barn och unga att läsa vidare efter gymnasiet samtidigt som vi öppnar dörrar för forskningsbaserad affärsutveckling, säger Eva Norberg som är kommunikationsdirektör på Eskilstuna kommun.

– Kunskap är en avgörande faktor för att vi ska kunna skapa en hållbar utveckling i samhället. Nu är Eskilstuna en universitetsstad och vi på Mälardalens universitet vill vara med och sätta Eskilstuna på kartan som en stad där kunskap skapas och kommer till nytta för samhället. Det gör vi genom att utbilda, forska och samverka. Vi är otroligt glada för Kunskapsfesten och det fina samarbete mellan Eskilstuna kommun, näringsliv, civilsamhälle och akademi som finns här, säger Lena Gumaelius, vikarierande rektor vid Mälardalens universitet.

"Livet och framtiden"

Årets tema är “Livet och framtiden” med ett 50-tal programpunkter. De flesta hålls fysiskt på plats på campus, Eskilstuna teater, Munktellmuseet, Strömsholmen och Stadsmuseet men också på andra platser i närområdet.

Det blir en blandning av föreläsningar, underhållning och prova-på-aktiviteter. Kunskapsfesten är också en samverkansfest där en rad nationella aktörer och regionala verksamheter och företag bidrar i programmet. Kunskapsfesten har fri entré men till vissa programpunkter behöver du boka biljett.

Ett axplock ur programmet:

Föreläsningar med våra forskare och kända profiler

Våra egna forskare bidrar vid flera av programpunkterna. Utöver det genomförs föreläsningar av forskare från andra lärosäten. Även kända profiler som till exempel Stina Wollter, Bianca Kronlöf, Agnes Wold, Anders Hansen och Karin Adelsköld bidrar i olika programpunkter på plats i Eskilstuna.

Forskar Grand Prix

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Forskare från Mälardalens universitet tävlar om att presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter! En jury, tillsammans med publiken, utser vinnaren.

Kunskapstorget – för dig som vill vidare i livet

Genom Kunskapsfesten vill vi sänka trösklarna till högre utbildning, skapa tilltro till framtiden och vår demokrati. Vi vill förenkla för dig som har tankar om att ändra bana eller ta nästa steg i livet. Kom och ställ dina frågor om yrkesmöjligheter, jobb, studier, karriär och din framtid.

Experimentverkstaden

Under torsdag till lördag öppnar Munktellmuseet upp för ett riktigt upptäckarmecka. Här får barn, unga och vuxna se, känna, höra, göra, konstruera, lära och uppleva det fina med vetenskap på ett roligt sätt. Torsdagen och fredagen riktar sig till grundskolorna i Eskilstuna. Lördagen är för barnfamiljer och den breda allmänheten.

Kunskapsbaren – underhållning och forskning

På Kunskapsfestens egen kunskapsbar får allmänhet ta del av en kombination av underhållning, stand-up och viktiga samtal om forskning.

Hela programmet

Mer information och fullständigt program

Till kunskapsfesten.se

Om Kunskapsfesten

Kunskapsfesten arrangeras av Eskilstuna kommun i nära samarbete med Mälardalens universitet och med Sparbanken Rekarne, Region Sörmland, Volvo och Eskilstuna-Kuriren som partners. Kunskapsfesten är Eskilstunas vetenskapsfestival och arrangeras för andra året i rad. Inspiration har hämtats från Vetenskapsfestivalen i Göteborg där man i över 26 år tillsammans med akademin, det offentliga och näringslivet flyttat ut forskning och vetenskap till stadens gator.