Text

Datum 2022-06-27
Artikeltyp Aktuellt

Astronauten Jessica Meir besökte MDU

Astronauten Jessica Meir besökte MDU den 23 juni.

Svenskamerikanska astronauten Jessica Meir föreläste torsdagen den 23 juni, inför fullsatt publik i Omegasalen på MDU i Västerås.

MDU:s vicerektor för samverkan, Helena Jerregård och Västerås kommunstyrelseordförande Staffan Jansson hälsade välkomna till föreläsningen och introducerade hedersgästen.

Den 25 september 2019 åkte astronauten Jessica Meir till den internationella rymdstationen ISS, 40 mil ovanför jorden. Därmed blev hon den första svenska kvinnan i rymden och tillbringade 205 dagar där.

Vid föreläsningen berättade Jessica Meir om sin forskning, sitt arbete innan rymdresan och även om tiden på rymdstationen och forskningen som hon var med och genomförde där. Hon visade många klipp från livet i rymden men även under vatten, eftersom hon också är marinbiolog.

I slutet av föreläsningen höll hon upp en blå tygfrisbee med Västerås stadsvapen, som varit uppe i rymden, och återlämnade den till Västerås kommunstyrelseordförande Staffan Jansson. Jessica Meir lämnade därefter tygfrisbeen vidare till Linnea Heinemann och Lisa Engström, två unga rymdobservatörer från MYON (Mälardalens Yngre Observatörers Nätverk).

Jessica Meir lämnade en tygfrisbee som varit i rymden, till rymdobservatörerna Linnea Heinemann och Lisa Engström.

Jessica Meir lämnade en tygfrisbee som varit i rymden, till rymdobservatörerna Linnea Heinemann och Lisa Engström.

Jessica Meir har dubbelt medborgaskap, både svenskt och amerikanskt. Hon är uppväxt i amerikanska delstaten Maine, men hennes mamma kommer ursprungligen från Västerås.

Månprogrammet Artemis står näst på tur för Jessica Meir, där hon är en av 18 utvalda astronauter. Senast en människa besökte på månen var 1972 och då inom ramen för Nasas Apolloflygningar.

Besöket genomfördes i samarbete med Västerås stad.