Text

Datum 2022-12-02
Artikeltyp Reportage

”Omgivningen spelar en väldigt stor roll i människors liv”

Med hjälp av Idélab fick Klara Thavelin modet att starta upp sitt företag Thavelin studio.

Med hjälp av Idélab fick Klara Thavelin modet att starta upp sitt företag Thavelin studio. Hon har alltid haft viljan att starta ett företag men inte trott att hon ska klara av det själv. Tack vare Idélab och programmet Kreativt snabbspår har hon äntligen vågat ta steget.

Med bara ett år kvar på sin utbildning inom informationsdesign och inriktningen rumslig gestaltning är det snart dags för Klara Thavelin att ta sina kunskaper ut i arbetslivet. Klara har alltid varit intresserad av inredning och rumsliga miljöer. Hur färg, form och ljud kan påverka människors mående och dagliga liv är något hon tycker är väldigt intressant att ta del av.

– ­Omgivningen spelar en väldigt stor roll i människors liv, säger Klara.

Klaras största styrka är att komma på nya idéer och hon tycker mycket om att vara kreativ. Hon gillar att skapa nytt, men inte bara när det kommer till rumsliga miljöer. Oavsett om det är att måla eller sy kläder så älskar hon att vara innovativ, och fundera ut nya sätt man kan göra saker på. Att följa sin dröm om att arbeta med ett kreativt jobb var det som fick Klara att fundera över möjligheten att starta företag. Hon förstod att om hon skulle ha möjlighet att ta uppdrag där hon fick chansen att använda sina styrkor, så kan det vara väldigt positivt med ett eget företag.

– ­Innan jag gick Kreativt snabbspår så visste jag inte om jag skulle klara mig själv, säger Klara.

 

Mer motiverad

Klara har tidigare alltid varit väldigt säker på att hon vill arbeta i ett team och inte ensam. Och även om hon fortfarande tycker det väldigt roligt att arbeta ihop med andra, känner hon sig mer motiverad att arbeta själv nu. Med hjälp från Idélab och Kreativt snabbspår har Klara bestämt sig för att starta upp sitt företag under hösten.

Via Idélab fick Klara möjligheten att tillsammans med två andra studenter från universitetet, skapa dekoren till gymnasielevernas studentbal på Elite hotel i Eskilstuna. Klara tycker att hela skapandeprocessen är väldigt spännande men idéutvecklingen är den delen hon tycker är roligast.

– Att stå där i slutet när allting är färdigt och känna att wow det här har jag skapat, är en väldigt häftig känsla, säger Klara.

Klara vill dock inte bara tänkta ut nya idéer utan hon vill gärna in och arbeta praktiskt med saker. Hon vill skapa med sina egna händer och drömmer om att få vara med och utforma temaparker i framtiden. Att få vara med och designa parker som Gröna lund eller Astrid Lindgrens-värld är något hon gärna skulle arbeta med. Klara drömmer om att skapa ett namn som är igenkänt i branschen. Att skapa ett varumärke som har ett stort värde och som är miljövänligt, hållbart och stilrent är något hon hoppas kan bli verklighet.

 

"En stor frihet att välja de jobb man vill"

Förutom innovation har Klara också ett stort intresse för dans, teater och musik. När hon nu ska ut på praktik via sin utblidning har hon möjlighet att få komma till Göteborgs stadsteater, och arbeta tillsammans med scenografen. Att få kombinera sitt intresse för rumsliga miljöer och sitt intresse för teater ser hon verkligen fram emot. Sådana stora arbetet är en dröm för Klara och något hon hoppas kunna jobba med mer i framtiden.

– ­Det är en stor frihet att kunna ta de jobb man vill och tycker är roliga, säger Klara.

Hon känner verkligen att hon har fått mer motivation att driva företag sedan hon kom i kontakt med Idélab och Kreativt snabbspår. Det viktigaste för henne är att hon kan få fortsätta att vara kreativ och även om rumsliga miljöer är det hon finner roligast så vill hon inte begränsa sig till bara det. Förhoppningen är att Thavelin studio ska ge hennes möjlighet att lyfta fram alla de kreativa intressen hon har, samtidigt som företaget ger henne en möjlighet att fortsätta sträva efter drömmen att skapa extravaganta och häftiga rumsliga miljöer.

Kontaktinformation