Text

Datum 2022-12-28
Artikeltyp Aktuellt

Från initiativ till hjälte

Bild på Lisa Salomonsson.

Fackförbundet Sveriges universitetslärare och forskare, Sulf, efterlyste under hösten personer som stöttat arbetet med att skapa en bättre högskolevärld. De fick in en rad nomineringar och har nu utsett åtta högskolehjältar, däribland Lisa Salmonsson från MDU.

Lisa tog initiativet till Facebook-gruppen #akademiuppropet som hösten 2017 växte till en grupp med 9000 medlemmar. I gruppen vittnade anställda på olika universitetet i Sverige om sexuella trakasserier. Ett publikt upprop publicerades också i SvD. Uppropet skrevs under av ett par hundra och blev en del av de svenska Me too-uppropen och den internationella Me too–rörelsen.

- Det är jätteroligt att bli utsedd till högskolehjälte! Jag tror att man måste fira små steg och för mig personligen är det jättekul att få bekräftat att man gjort något bra. Jag gjorde det lilla med att starta upp Facebook-gruppen #akademiuppropet, allt innehåll skapades tillsammans, säger Lisa.

- Det är en kollektiv handling som jag är väldigt glad och stolt över att ha varit med om, fortsätter hon. Lisa, som nu är avdelningschef, berättar att hon är ödmjuk inför svårigheterna, dels att få folk att berätta och sedan att chefen har rätt verktyg så att det tas om hand och hamnar rätt.

Varför är det viktigt att lyfta hjältar inom högskolan?

- På ett sätt kanske vi inte behöver så mycket upplyftande av individer eftersom högskolan är så hierarkisk som den är, men frågan är viktig. Och vi är för dåliga på att höja upp och lyfta saker som kanske inte direkt handlar om det akademiska. Det som handlar om drägliga arbetsvillkor och annat hyllas inte så det är viktigt att lyfta de andra delarna.

Lisa anser att hon kan bidra till förändring inom högskolevärlden genom rollen som avdelningschef, till exempel när det handlar om att skapa goda arbetsmiljöer och lösa saker i grupp. Hon berättar att hon sökte sig till chefskapet eftersom hon inser hur viktigt det är, att vara chef är en möjlighet att påverka.

- Det är viktigt att våga säga ifrån och stärka medarbetarna att göra detsamma. Det är också en hel del murar som behöver rivas ned, till exempel när det gäller vilka som blir professorer. Det är fortfarande stor skillnad när det gäller män och kvinnor, säger Lisa.

Enligt henne är det en utmaning att vara chef inom akademin. Ofta är chefskapet ett uppdrag och sedan går man tillbaka och blir medarbetare. Därför är det viktigt att man är medveten om vilken stol man sitter på och vilken roll man har.

Här kan du läsa mer om Sulf:s högskolehjältar Länk till annan webbplats.

Kontaktinformation