Text

Datum 2022-04-01
Artikeltyp Aktuellt

”En bred variation av karriärmöjligheter efter examen”

Mikaela Löjdquist

Mikaela Löjdquist jobbar på Microsoft inom säkerhet och ser att utbildningen från MDU har hjälpt henne förbereda sig inför ett arbetsliv med många möjligheter. Hon har studerat både international business management och international marketing.

Mikaela spenderade sin högstadietid tillsammans med familjen i mellanöstern, dels i Oman och dels i Bahrain, med engelska som första språk i skolan. Något som påverkade hennes val av utbildning.

- Eftersom jag bodde utomlands under min uppväxt så har jag alltid haft engelska som ett delat första språk, och när det blev dags att söka utbildning efter studenten så ville jag ha en utbildning helt på engelska. International Business Management gav mig både möjligheten att ha all undervisning på engelska, samtidigt som den gav en bred variation av karriärmöjligheter efter examen. Att Västerås dessutom låg geografiskt nära familj och partner i Stockholm gjorde valet självklart.

 

Vad har du jobbat med efter studierna?


- Jag har haft väldigt blandade jobb efter examen, men alla har gett mig erfarenheter som jag haft nytta av på ett eller annat sätt. Direkt efter examen började jag på Preem som konsult med att arbeta med dokumentationshantering. Från det fick jag möjligheten att arbeta som marknadskoordinator med frekventa resor till Oslo. Därifrån sökte jag mig sedan till Microsoft i början på 2019 och började som Operations Specialist & Co-ordinator. Jag har ständigt efterfrågat nya utmaningar och, genom att visa framfötterna och göra ett bra arbete, har jag fått möjlighet att växa och avancera inom bolaget.


Vad jobbar du med idag?

- Sedan november 2020 jobbar jag på Microsoft i Sverige som Ställföreträdande Säkerhetsskyddschef. Kort beskrivet så innebär det att jag är operativt ansvarig för säkerhetsskyddsfunktionen. Det är ett utmanade jobb, men samtidigt är Microsoft en fantastisk arbetsgivare där jag fått möjlighet att växa i rollen och som individ.


Hur har du nytta av dina studier i ditt arbete?

- Ämnesmässigt så har mitt nuvarande jobb ingen direkt koppling till min utbildning. Däremot så har utbildningarna lärt mig att ta in stora mängder information och sålla samt gett mig en god administrativ ådra för att kunna hålla koll på allt.


Vad jobbar du med om 5 år?

- Vilken svår fråga! Förhoppningsvis är jag kvar på Microsoft då jag trivs så himla bra, men kanske inom någon ny säkerhetsroll med fokus på cybersäkerhet. Jag har precis blivit antagen till en YH-utbildning med fokus på cybersäkerhet via Företagsuniversitetet som jag ska gå parallellt med jobbet, så vi får se om den ger några spännande insikter.


Finns det något mer du vill berätta?

Jag vill passa på att tipsa om två initiativ Microsoft har som riktar sig just mot nya i branschen som jag tror kan vara intressant för nuvarande studenter. Dels Årets tech-tjej som är en årlig utmärkelse i syfte att öka representationen inom techbranschen och dels Aspire Experience som är ett 2-årigt traineeprogram för nyutexaminerade.