Text

Datum 2021-03-09
Artikeltyp Aktuellt

Så får du in vardagsmotionen när du studerar eller jobbar hemma

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Man går mellan två stenar över en bäck.

Maria Elvén, filosofie doktor i fysioterapi vid MDH tipsar om att se transporter mellan platser som gyllene tillfällen att få in vardagsmotionen.

Att vardagsmotion är viktigt för hälsan är känt sedan länge. Men i rådande pandemi, då många pluggar eller jobbar hemifrån, går man miste om den motion som man normalt fick av att ta sig till och från skolan eller jobbet. Det är något som på sikt kan få konsekvenser för människors hälsa och i slutändan samhället i stort.

– Människor är gjorda för rörelse och aktivitet. Rör vi inte på oss får det negativa effekter för kroppen, både fysiskt och mentalt. Att inte vara tillräckligt fysisk aktiv i sin vardag ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, vissa cancerformer och psykisk ohälsa som till exempel demens och depression. Risken för att dö i förtid ökar, oavsett orsak. Genom att utföra vardagsmotion kan vi minska risken för att drabbas av dessa sjukdomar, säger Maria Elvén, filosofie doktor i fysioterapi vid MDH.

Minst 150 minuters träning per vecka

Vuxna rekommenderas att utföra minst 150 minuters måttligt ansträngande fysisk aktivitet (då du blir lätt andfådd) per vecka för att nå hälsovinster. Det motsvarar till exempel 30 minuters rask promenad fem dagar i veckan, men det behöver inte vara 30 sammanhängande minuter.

– Alla rörelser räknas, så alla pass behöver inte vara 30 minuter eller mer. Även 10 minuters fysisk aktivitet flera gånger per dag är betydelsefullt, vilket du kan nyttja när du vill få in mer fysisk aktivitet i din vardag, säger Maria Elvén.

Tips på hur du får in vardagsmotionen - även när du arbetar eller pluggar hemifrån

  • Morgonpromenad. Börja dagen med en promenad på samma sätt som du skulle ta dig till arbetet eller skolan en vanlig dag. Det gör att du blir piggare för att sätta igång med dagens arbete eller studier.
  • Walk-and-talk. Försök få in en lunchpromenad eller varför inte ha ett ’walk-and-talk’ möte med någon istället för att sitta framför datorn.
  • Rörelsepauser. Bryt ditt stillasittande genom att minst varje timme röra på dig några minuter. Gör några rörelser som sätter igång blodcirkulationen, gå och ta ett glas vatten eller passa på att småstäda Sätt på ett alarm för att påminna dig.
  • Klassiska tips gäller fortfarande. Ta trapporna istället för hissen eller rulltrappan. Se transporter mellan platser som gyllene tillfällen till rörelse.