Text

Datum 2022-02-24
Artikeltyp Aktuellt

Så har du nytta av dina ”gaming skills” i arbetslivet

Person framför datorskämr som spelar datorspel.

Är du en gamer som spelar mycket dator- och TV-spel? Det kan du ha nytta av även utanför spelvärlden. Barrett Sauter, lärare i virtual reality (VR), augmented reality (AR) och 3D-printing vid Mälardalens högskola, har listat några ”gaming skills” som du kan ha nytta av i arbetslivet.

Porträtt av Barrett Sauter.

Barrett Sauter.

– Människor ser verkligheten i 3D eftersom vår värld är uppbyggd så. Genom att använda teknik som VR eller AR blir det lättare för oss att förstå och se problemet framför oss, eftersom vi kan hoppa in 3D-modellen i den virtuella världen. På så sätt kan vi lösa problem bättre och snabbare. Inom industri 4.0 används smart teknik för att lösa problem, effektivisera produktionen och utveckla produkter. Som gamer har du förståelse för den typen av teknik vilket gör dig till en tillgång för industrin, säger Barrett Sauter.

 

”Gaming skills” som ger dig försprång inom industrin

  • Uppdragsorienterad – många spel går ut på att man får ett uppdrag för att uppnå ett mål. Inom industrin jobbar man ofta i projektform som är upplagt på samma sätt – du får ett uppdrag som ska uppnå ett mål.
  • God virtuell förståelse - de flesta spel utspelar sig i 3D-miljö, men användaren tittar på en skärm i 2D. Därför har gamers en god förmåga att översätta det de ser på 2D-skärmen till 3D. Något som är nyttigt när du ska designa 3D-objekt på datorn eller för att förstå hur du ska utforma det som behövs.
  • Förklara din 3D-design för andra – genom att ha förståelse för hur 3D visas på en 2D-skärm blir det lättare för dig som gamer att förklara en 3D-design på en 2D-skärm. Ingenjörer inom industrin behöver ofta förklara sin 3D-design för tillverkare, montörer, leverantörer etc.

Vill du lära dig mer om hur du kan använda VR och AR inom industrin?

Civilingenjör i produktion och produktdesign

För dig som vill designa och utveckla morgondagens produkter eller produktionssystem, med fokus på smart teknik och hållbarhet. Lär dig hur teknik som 5G, AI och augmented reality kan användas inom Industri 4.0 och förbered dig för framtidens industri. Tidigare studenter jobbar exempelvis som produktutvecklare, produktionsingenjör, projektledare, maskiningenjör eller designer.

Läs mer

Högskoleingenjör i produktion och produktdesign

Bli en kreativ ingenjör som utvecklar framgångsrika, smarta och hållbara produktionssystem eller produkter. Framtidens industri kräver säkra, effektiva och digitala lösningar – där du har en viktig roll. Efter examen kan du exempelvis jobba som projektledare, produktionstekniker, konstruktör eller produktutvecklare.

Läs mer

Saknar du behörighet?

Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och platsgaranti på samtliga av MDU:s högskole- och civilingenjörsprogram som startar året efter avslutat basår

Läs mer