Text

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Därför behövs VR-experter inom industrin

Svensk industri har behov av produktutvecklare och produktionsingenjörer som kan VR. Hur kommer det sig? Används inte VR mest till gaming?

En person som använder VR glasögon.


− VR-teknik kan användas till mer än bara spel. Framtidens ingenjörer kommer till stor del jobba med att designa, utveckla och förbättra intelligenta och digitaliserade produktionssystem. I arbetet kommer de använda olika programvaror och tekniker för simulering och optimering, säger Barrett Sauter, lärare i VR, AR och 3D-printing vid MDH.

VR-tekniken, men också AR-tekniken, används mer och mer och det finns en mängd användningsområden.

– Den nya tekniken ger dig som utvecklare möjlighet att exempelvis gå igenom en 3D-modell av en produkt som inte är färdig än. Du kan då lättare förstå hur du kan jobba med förbättringar och samtidigt förutse problemställningar och på så sätt undgå att problemen uppstår, säger Barrett Sauter.

– Med hjälp av VR kan du också hoppa in i en virtuell värld, medan AR-teknik gör det möjligt att få virtuella 3D-modeller att placeras i den verkliga världen med hjälp av exempelvis en mobiltelefon. Inom framtidens industri kommer VR och AR användas både för att lösa problem, effektivisera produktionen och utveckla produkter, säger Barrett Sauter.

Labb med fokus på extended reality

Studenter inom produktion och produktdesign läser kurser med fokus på hur VR och AR kan användas i industrin. I MDH:s labb för extended reality (XR) får studenterna möjlighet att testa sina kunskaper.

Om MDH:s XR-labb

– Det är jätteviktigt att ha tillgång till ett sådant labb eftersom vi får testa på det vi läst i teorin och lära oss möjligheterna med VR och AR, säger Nicolas Caramella, som läst till högskoleingenjör med fokus på innovation, produktion och logistik.

Läs mer


Vill du lära dig mer om hur du kan använda VR och AR inom industrin?


Civilingenjör i produktion och produktdesign

Läs mer

Högskoleingenjör i produktion och produktdesign

Läs mer