Text

Datum 2021-04-28
Artikeltyp Aktuellt

Onlinekurser till yrkesverksamma ger fler möjlighet att studera eller byta karriär

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Möjligheten till spetskompetens via riktad kompetensutveckling ses idag som ytterst viktig för att kunna konkurrera inom ett starkt kunskapsdrivet teknikskifte. Nu erbjuder MDH öppna onlinekurser inom bland annat Augmented Reality (AR) och cybersäkerhet där målgruppen är yrkesverksamma och permitterade inom tillverkningsindustrin.

− Målet med kurserna är att tillgodose ett uppdämt behov kring det teknikskifte som industrin, men även samhället i stort, genomgår på bred front just nu. Kurserna är utvecklade i samverkan och med bidrag från industrin vilket säkrar att innehållet är relevant och kan överföras direkt till industrin, säger Anders Berglund som är universitetslektor och projektledare på MDH.

− Behovet av spetskompetens är stort och därför har vi valt att göra tillgängligheten en central fråga där vi hoppas kunna möta upp intresset hos yrkesverksamma och permitterade som är drabbade av pandemin, men också hos andra som är intresserade av att lära sig mer om det senaste inom industriteknologi och få ökad förståelse för industriella tillämpningar, säger Berglund.

Flertalet av kurserna går under samlingsbegreppet MOOC som står för Massive Open Online Courses.

− Det är kurser som är öppna för alla, oavsett bakgrund eller yrkeskategori. De kräver inga förkunskaper och man kan starta och genomföra dem när man vill. I några av de planerade kurserna är det ofrånkomligt med en rekommendation på viss förkunskap. På så sätt kan kursdeltagare bättre få direkt avkastning för investerad tid och det är så vi bäst kan gynna både individ, företag och samhälle i stort, säger Berglund.

Det går inte att räkna in en MOOC i en examen eller få högskolepoäng för kursen. Här är istället syftet att ge större möjligheter för fler personer i hela landet att studera vidare eller att byta karriär under livets gång.

Utvecklingen av kurserna ingår i projektet ARC (Augmented Reality and Cybersecurity) som är finansierat av KK-stiftelsen och har som mål att hitta kreativa och lärorika lösningar för kompetensutveckling under pågående pandemi. Projektet omfattar totalt sex kurser där tre är klara att lanseras. Den första kursen heter ”Design for Industrial Augmented Reality” och släpps 3 maj.

Design for Industrial Augmented Reality

Vill du förstå hur Augmented Reality (AR) kan hjälpa ditt företag? Då är den här kursen för dig.

Läs mer

Augmented reality Integration in Industry 4.0

Vill du förstå hur du integrerar Augmented Reality (AR) i din produktionsprocess? Då är den här kursen för dig.

Läs mer

Fundamentals of Industrial Cybersecurity

Do you want to understand how to protect your business from Cyber security threats? Then this course is for you.

Prepair for the course and register already now!

Kontaktinformation