Text

Datum 2019-12-18
Artikeltyp Porträtt

”Den klassiska musiken fyller en med så mycket känslor”

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Marta Cecilia Saelöen, student på kammarmusikprogrammet vid MDH.

Marta Cecilia Saelöen, student på kammarmusikprogrammet vid MDH.

Musik och sång har varit Marta Cecilia Saelöens liv så länge hon kan minnas. Idag läser hon tredje året på kammarmusikprogrammet vid Musik- och operahögskolan vid MDH, men i framtiden hoppas hon stå på en operascen i Tyskland.

Det var när Marta Cecilia var 11 år och blev uppmuntrad av sin sånglärare på kulturskolan att sjunga Ave Maria av Bach som hon fastnade för den klassiska musiken.

– Jag njuter när jag får uttrycka mig genom klassisk musik som till exempel när jag sjunger romanser, kammarmusik och opera. Den klassiska musiken fyller en med så mycket känslor och berör en på djupet på ett sätt som ingen annan musik gör, säger hon.

Det var efter rekommendationer från hennes sånglärare på Vadstena Sång och Pianoakademi som valet föll på Musik- och operahögskolan vid MDH. Hon har aldrig ångrat sitt val.

– Jag tycker väldigt mycket om lärarna. Alla har väldigt hög kompetens och en egen professionell karriär vid sidan av att arbeta som lärare. De är väldigt bra på att motivera, stötta och undervisa oss studenter. Det är dessutom en väldigt trevlig miljö bland studenterna, där alla stöttar och uppmuntrar varandra, säger Marta Cecilia.

Marta Cecilia lyfter särskilt fram sin sångpedagog, professor Lena Hellström-Färnöf som viktig i hennes musikaliska utveckling.

– Under den här tiden har min röst blivit större, tonen är varmare, jag känner mig mer förankrad och hittar stödet lättare. Det är Lena som hittar allt som just jag behöver jobba på. Jag har stort förtroende för henne, vilket gör att jag vågar följa de instruktioner hon säger åt mig, säger hon.

Utvecklas tillsammans med andra

På Musik- och operahögskolan vid MDH arbetar alla studenter och lärare nära varandra. Marta Cecilia ser många vinster med det täta samarbetet.

– Alla har så många olika sätt att se saker på, vilket gör att man utvecklas på ett helt annat sätt. Dessutom blir det ett annat resultat när vi arbetar tillsammans och funderar kring stycket vi ska framföra gemensamt, där vi går igenom frågor som ”Vem är det som berättar?” och ” Vad är sinnesstämningen?”, säger Marta Cecilia.

För att förberedas till ett yrke som professionell operasångerska behöver man inte enbart öva och utveckla sin sång utan även sitt scenspråk- och scennärvaro tillsammans med andra. På Musik- och operahögskolan vid MDH arrangeras cirka 50 konserter och föreställningar varje år.

– Under utbildningen erbjuds det många tillfällen att stå på scen, vilket gör att vi får många möjligheter att träna. Vi har många bra samarbeten med andra musikinstitutioner som till exempel Västmanlandsmusiken. För mig var det verkligen en speciell upplevelse att få sjunga tillsammans med utbildningens orkester Mälardalens orkesterakademi, lett av en sådan fantastisk dirigent som Simon Crawford-Phillips från Västerås Sinfonietta, säger Marta Cecilia.

Just nu har Marta Cecilia bara fokus på att utvecklas till att bli en bättre sångerska och bli ännu mer teatralisk på scen, men hon när också en dröm som hon hoppas kan bli verklighet.

– Jag hoppas, förutom att sjunga nationellt, få uppträda på internationella scener runt om i världen. Den tyska kulturen lockar mig och jag tycker om att sjunga på tyska, säger hon.

Kammarmusikprogrammet, 180 hp

Kammarmusikprogrammet vid Musik- och operahögskolan på MDU ger dig som instrumentalist eller sångare möjlighet att utvecklas så att du når din fulla potential.

Läs mer

Kammaropera 1 och 2 (kurspaket)

Kammaroperautbildningen på Musik- och operahögskolan vid MDU är en tvåårig helfartsutbildning. Den vänder sig till dig som brinner för att stå på scenen och förmedla opera genom din sång. För att påbörja utbildningen inom denna mångfacetterade konstform krävs det att du har kommit en bit på väg i din sångliga utveckling. Opera är en konstform där du kan beröra och väcka känslor hos din publik. På Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola kommer du att förberedas inför din framtida karriär genom ett väl genomtänkt studieupplägg där du utvecklas för att kunna möta dagens arbetsmarknad.

Läs mer

Musik- och operahögskolan vid Mälardalens universitet

Läs mer om vår verksamhet och våra musik- och operautbildningar